Pustni kostum po pravljično

Pri Sofiji bi pust 2016 moral biti pravljično obarvan. Mici se je namreč nekega jutra med vožnjo v avtomobilu na poti v vrtec odločila, da bo za maškare muca. In to ne neka navadna muca, ampak čisto taprava Muca Copatarica. Kaj mi je drugega preostalo, kot da sem odprla našo najljubšo slikanico in razmislila, ali bi želja naše navihanke bila izvedljiva. Ugotovila sem, da bo stvar čisto preprosta, zato vam jo kot hitro in poceni varianto priporočam za prihodnje leto … V mislih imejte samo, da je zašita oprava primerna za drobno dvoinpolletnico, zato velikost blaga prilagodite velikosti vašega otroka. 😉

DSC_0446

 

Kaj potrebujemo za kostum Muce Copatarice iz domače delavnice?

  • širši beli šal iz flisa (šlo bi tudi z navadno belo odejico iz flisa)
  • elastiko
  • kos modrega blaga
  • šivalni stroj
  • (gumbov, zadrg in podobnega v tej izvedbi NE potrebujete)

DSC_0350

Šala nisem kupovala, ampak sem se držala načela recikliranja. En neuporaben kos garderobe v omari manj, en kostum več. :) Flis je super tudi zato, ker se ne para in ni potrebno vsega robiti.

 

DSC_0409

Da ne bi bilo potrebno šivati repa na hlače ali krilo v redni uporabi, sem se ga odločila pritrditi na posebej zašito krilo. Izdelala sem tako preprosto kiklico v kroju na A (v pasu ožje, spodaj na vsaki strani par centimetrov več), v pas pa sem napeljala navadno elastiko. Za to ne potrebujete veliko šiviljskega znanja, nekaj osnove pa že. V rep (prav tako iz šala) sem natlačila polnilo za vzglavnik, ki sem ga uporabila že pri lutki volka (tukaj).  Spodnji del končan. :)

DSC_0578Ušesa so izdelana iz istega kosa in prišita na cevast trak, v katerega sem vstavila elastiko.

Zakaj tako in ne, recimo, na obroč za lase? Ker je to veliko bolj udobno (in otrok ušesa lahko nosi dlje časa), mala Mici pa trakov (ali špangic ali gumic) v laseh ne prenese. Obneslo se je super.

Če ušesa “padajo” naprej, jih z majhnim šivom zadaj pritrdite na trak.

DSC_0585

DSC_0587

Na koncu sem zašila čisto preprost predpasnik v modri barvi.

Dodan je žepek, da se vanj po želji lahko spravi copatke in sukance.

Trak okrog vratu je nadomestila elastika, da je predpasnik možno obleči tudi na bundico.

 

DSC_0443

 

DSC_0551

Vsi kosi kostuma so primerni tudi za maškarado na prostem, ker jih je mogoče obleči na oblačila. To se mi je zdelo še posebej praktično. Evo, naša maškara je pripravljena.

Zakaj pa sem čisto na začetku napisala, da bi pust moral biti pravljično obarvan? Ker so malo maškaro še pred pustno zabavo napadle norice in smo kostum bili primorani za nedoločen čas pospraviti. Mogoče bomo priredili družinsko zabavo za maškare naknadno, v marcu, da punca ne bo prikrajšana (in da mamino delo ne bo zastonj). 😉

*Prva izbira Pri Sofiji?

Preproste, a lepe kostume s pravljično tematiko lahko zašijemo tudi sami. Poceni ideja za veliko zabave.

Dodaj odgovor