Poletno branje z Malo

20230707_161429 (Medium)

1. Ujel sem škrata (Alberto Lot, založba KUD Sodobnost International, 2023)

*Kategorija: 3 do 7 let
Iščete knjigo o prikupnem škratu, pridnem kot so vrtni palčki? Ne, žal to ni knjiga o takem škratu, če taki sploh obstajajo. Ta škrat je namrgoden, nabrušenega jezika in z vsemi žavbami namazan (torej prebrisan, zvit lump). Na zadnji platnici knjige je natisnjeno opozorilo, da škrata tega kova nikar ne skušajte ujeti. Vsem nabritim fantičem in dekličem pa naj vendarle potiho prišepnem. Če v tvoji sobi diši po rožmarinu, zna biti, da je zelo blizu in da ga morda ujameš med eno od njegovih lumparij. Kako? Pripravi si prazen kozarec, iz katerega si pojedel kisle kumarice, in jagodno karamelo. Psssst, to je njegova šibka točka. Ko ga ujameš, si ga pozorno oglej in vse o njem nujno zapiši v vprašalnik na koncu knjige. Za vsak slučaj. Nikoli ne veš, kdaj ti utegne priti prav.

20230714_163939

Mala je bila pred branjem sila radovedna, kaj se zgodi, če slučajno res ujameš škrata. Sredi zgodbe je postala sumničava. Mislim, da zaradi škratove neotesanosti, ki je ni pričakovala. Da so škrati res tako navihani? Pri bližnjem srečanju z mačkonom je že navijala za škrata. Slednjič sva prišli do glavnega vprašanja – kje lahko kupimo jagodne karamele in ali bi jih tudi mi lahko poskusili (zgolj zato, da se prepričamo, če so res okusne, se razume). Nisva se spustili v debato, da bi to lahko bili navadni jagodni bomboni (nad katerimi nisem navdušena, ker se lepijo na zobe). Po tehtnem premisleku sem se odločila, naj škratovski svet le ostane nekoliko pravljično skrivnosten. 😉 

 

356609142_185931511125504_5535385887430518095_n (1)

Koristne informacije o slikanici: 

mali format, velike tiskane črke in malo besedila za prvo samostojno branje, preproste barvne ilustracije, prostor za lastne zapiske (Kaj pa sploh vem o škratih?) kot imenitna odskočna deska za pobralno ustvarjanje, zanimiv zorni kot pripovedovanja: zgodbo pripoveduje mlad in zvedav prvoosebni pripovedovalec moškega spola

2. Lan in Luna: Rojstnodnevna zabava (Camilla Reid in Alex Scheffler, založba Morfemplus, 2022)

*Kategorija: 1 do 6 let
Če bi vprašala Malo, katera je njena najljubša knjiga iz obdobja, ko še ni brala sama (in še ni odkrila Pasjega moža), bi zagotovo izbrala Lana in Luno. Zajca in miško iz lično oblikovanih, pisanih slikanic Alexa Schefflerja, ki se rada kepata, jesta sladoled in se v besedilih Camille Reid vedno kaj spričkata.
Če bi isto vprašanje postavila Mici, bi rekla, da se najljubše slikanice več ne spomni. 
20230720_152209 (Medium)
Lan in Luna sta odlična mešanica ljubkosti, humorja in iskrenega prijateljstva. S pravim prijateljem se je veselje igrati, se skregati in vsakokrat znova pobotati. Po vsem, kar sta (v predhodnih slikanicah) že doživela, je tokrat čas za zabavo. Ker Luna praznuje, na zabavi ne smejo manjkati rojstnodnevne igre, prigrizki in torta. A ob vsej razigranosti se zlahka pripeti tudi kakšna nesreča … Junaka slikovite in barvite knjige malčkom pokažeta lep primer, kako z roko v roki rešiti praznovanje in slavljenkino dobro voljo. V preprosti zgodbi, ki ji ni težko slediti, je tudi tokrat poskrbljeno za preobrat, kako se v otroštvu spopasti s preprostimi težavami in jih celo spremeniti v posebno doživetje, ki prinese še toliko večje zadovoljstvo.
20230720_152408 (Medium)

Rojstnodnevne zabave so ena največjih otroških radosti – polne pričakovanja, včasih pa tudi vir frustracij. A kot mama vem, da se da vsaka zagata, ki skuša pokvariti vzdušje rojstnega dneva, rešiti s pravo mero hudomušnosti, kreativnosti in potrpežljivosti. Če pomislim, kako smo načrtovali te Micine in Maline mini praznike, koliko časa in truda naše najljubše slaščičarke je bilo vloženega v torto s s strani slavljenke izbrano dekoracijo, koliko smeha je bilo na vsaki zabavi … In tudi če je šlo kdaj kaj mimo načrtov (hja, vedno je kaj šlo), sta si frajli zapomnili samo veselje ob dogajanju in ob tem, da sta bili cel dan v prvem planu. In darila, seveda. 

3. Darilo za kralja (Heinz Janisch in Silke Leffler, prevod Tina Mahkota, Založba Zala, 2023)

*Kategorija: 3 do 8 let (sporočilo pa sega še dlje)

 

20230717_130945 (Large)

Kaj je najlepše darilo?
Tega še kralji ne vedo, kaj šele navadna raja, kot sem jaz …
Za devetimi gorami in devetimi vodami je nekega dne o tem tuhtalo celo mesto. Da bi obdarili svojega kralja, so izumljali, gojili, ustvarjali, da bi le našli darilo, dostojno Velislava Velikega. Darilo, ki bi kralju prineslo neskončno srečo, obdarovalcu pa slavo in visok položaj. A naj je bil dar še tako lep, velik in imeniten, v kralju ni vzbudil čustev, ki jih je pogrešal.
Pa je, v množici vseh podložnikov, stopila pred kralja majhna deklica. Kaj stopila, kar lestev je nanj prislonila, da mu je lahko segla do tja, kamor ne more priti kar vsak. Ljudje so bili začudeni, kaj vendar počne tam deklica, ki ni prinašala prav ničesar (in malo začuden je bil tudi sam kralj, se razume). Pa se je zgodilo, da jo je kralj opazoval z vedno bolj pristnim zanimanjem, bolj kot vse drugo. In ko mu je bila deklica najbližje, na najvišji prečki, tako rekoč blizu srca, mu je dala vse, kar je imela …

 

20230717_131028 (Large)

Mala je pozorno spremljala dogajanje in budno opazovala Velislava Velikega. Kaj pa vem, kaj je pričakovala, da bo kralju najljubše darilo. Ona bi zagotovo izbrala Lego kocke, s katerimi je vedno toliko dela, ali pa rolerje, na katerih se je tako zabavno premikati, ali celo kokoš, za katero bi vestno skrbela (za nagrado pa še jajca imela) … Ne glede na to, katero darilo bi izbrala (in me potem vedno znova opominjala nanj), pa v zadnjih petih letih, odkar je v našo družino vnesla zvrhano mero smeha in navihanosti, največji vtis nanjo ni naredila igrača ali “nepogrešljiv” pripomoček (brez katerega otrok ne more v polnosti razviti vseh svojih potencialov, kao).

Najboljše darilo je Mala doživela. Na ranču v družbi konjev in koz in lame in tistega spokojnega miru, ki ga v mestu več ne najdeš. Ne mine mesec, da ne bi vsaj enkrat vprašala: “Kdaj bomo spet šli k Belkotu?” Preživeti čas Pri Geti v vsej pristnosti, ki jo ranč premore, je Mali segel tja, kjer lahko postane toplo tudi samemu kralju. Pa čeprav le ob navadni deklici praznih rok, a toliko večjega objema.

4. Val in Luna na morju (Tinka Bačič, Polona Lovšin, Založba Grafenauer, 2023

*Kategorija: od 4 do 10 let
366382057_960099578402507_5580139787581577707_n
Sonce se je namakalo na morski gladini in v plitvini zelenkastega zalivčka sva iskali školjke. Iskala je Mici, jaz sem jo v resnici le opazovala, kako mi navdušeno prinaša zlizane koščke stekla in ploščic, vmes pa tudi kakšno školjko in z globljega dna strgano algo. “Našla sem morsko kumaro!” me je poklicala na drugo stran pomola. Nekoliko skeptično sva bolščali v podolgovato rjavo gmoto, ki bi lahko bila tudi kaj drugega … “Saj to je morska kumara, ne?” me je slednjič pogledala moja raziskovalka, jaz pa sem, najverjetneje ne preveč odločno, pokimala.
Ko sva o najdbi v kampu pripovedovali Mali, je zahtevala, da kumaro pokaževa tudi njej. Namrgodena, ker je (takrat že v temi) nisva peljali do obale, naju je zatožila Atiju. “Bom ti jo pokazala v knjigi,” se je spomnila Mici in prinesla slikanico z Valom in Luno. “Si to že brala?” sem bila presenečena. “Vsaj petkrat že!” je zamahnila z roko Mici. Bila sem namreč prepričana, da je knjiga tipa slikanice ne bo več zanimala v tolikšni meri in da jo bova raziskovali bolj z Malo. Mami, napaka. Tako sem, hvala Mici, ugotovila, da Val in Luna na morju nikakor ni “le” slikanica. Je slikaniška zgodba, nadgrajena s poučnimi vložki, ki spominjajo na otroško enciklopedijo. Malo skozi zgodbo, malo pa z dodatnim besedilom na preprost način pojasnjuje in prikazuje obmorsko življenje – kako dobimo sol, katere živali so najpogostejše na/ob naših obalah ali katerih morskih prebivalcev se je bolje izogibati. Obe punci sta bili navdušeni predvsem nad tistim delom, ki ima naslov Nočno kopanje. Seveda ga je bilo potrebno doživeti … V temi sta uživali sto na uro, le lesketajočih lučk, za katere sta natančno prebrali, da bi morale biti vidne ponoči in da se jim reče plankton, nista in nista dočakali. “Zakaj se ne sveti?” je Mala večkrat ponovila, preden je na to pozabila.
366376749_960099575069174_4468188742909291422_n
Mici je knjigi podala visoko oceno: ker je ni dolgočasila in ker je (ravno zato) izvedela veliko novega. Odrasli (baje) preveč kompliciramo in dodajamo in zapletamo. Torej: manj je več tudi pri poučnih knjigah. Ker preveč je lahko toliko preveč, da je odveč. 😉

5. Čudo je padlo z neba (brata Fan, Morfemplus, 2023)

*Kategorija: od 4 do 10 let
Poletje še ni reklo zadnje besede in tudi naš poletni bralni seznam se še ni zaključil …

… ker se je nekega četrtka pred prebivalci cvetočega travnika znašel osupljiv, najosupljivejši predmet! Odskočil je, se odkotalil, med prebivalci pa je završalo: Je padel z neba? Je pognal iz zemlje? Sklenejo, da stvar ni zemeljskega izvora. Vsak si njegov obstoj razlaga po svoje, dokler si svetleče krogle ne prilasti prebrisani pajek. Pred njim je nič manj kot čudež, zato se ga odloči tako tudi obravnavati. V prvi vrsti s podjetniško žilico.

376819758_971535763925555_2231577907324850369_n

Drugačen zorni kot stvari in dogodkov je mladim bralcem zanimiv, predvsem pa jim ponuja nov pogled na nekaj tako vsakdanjega, kot je, recimo, frnikula. Vštric s prisrčnostjo ponuja knjiga tudi vzgojno noto: kam vodi požrešnost, kakšni odnosi v življenju štejejo največ, kako se povezujeta podjetništvo in uspeh, nenazadnje pa tudi, koliko je vredna domišljija.

Mici je slikanica spomnila, da se da s kičkami prav imenitno zamotiti. 1 : 0 za (retro) igre na prostem!

Malo so očarale ilustracije – sprva črno-bele s kapljo barve tam, kamor je priletelo čudo. Ker pa imenitna čudesa nase vlečejo svetlobo, je osvetljen tudi konec slikanice. Le kdo ima moč s svojo prisotnostjo obarvati svet?

Dodaj odgovor