Praznično darilo je lahko tudi knjiga

Morda so vsa darila že izbrana in skrbno zavita. Če pa slučajno še iščete popolno darilo, vam lahko pride prav nasvet – knjige lahko v vašem imenu nosijo čudovita sporočila …

Spodaj je nekaj idej, s katerimi lahko razveselite bralce vseh starosti.

dsc_4712-medium

1. Obdaritev malčkov

Zdi se mi, da tukaj ni potrebno izgubljati besed. Na blogu je lepa bera odličnih knjig, pa tudi malčki jih bodo zelo veseli. Če pa bi že morala izbirati, bi med vsemi gotovo izpostavila naslednji:

Na hitrem hribu (L. Sarah in B. Davies), Založba Zala

Odlična izbira, ker ne izpostavlja samo pomena prijateljstva, ampak med vrsticami sugerira, da najboljše igrače niso nujno najdražje. Pa tudi zato, ker je popolna iztočnica za ustvarjalno preživljanje prostega časa, ki ga narekuje samo in skoraj izključno domišljija.

na-hitrem-hribu-prikazna

Kako sta Bibi in Gusti preganjala žalost (I. Mlakar), Založba Didakta

Slikanice o Bibi in Gustiju so slikovite in tople. Kot glavna pujsasta junaka. Ta o preganjanju žalosti pa nosi še simpatično sporočilo, da veselje (in toplino v srcu) prinašajo že malenkosti, kot so, recimo, piškoti in mavrični milni mehurčki.

220px-preganjala_zalost1

 

2. Obdaritev knjigeželjnih mladostnikov

Mladinsko literaturo vedno pogosteje beremo tudi odrasli. Na moji knjižni polici so primerki mladinskega branja bolj pravilo kot izjema. Ker na preprost način podajajo modrosti za vse generacije in promovirajo večne resnice.

Čudo (J. R. Palacio), Založba Ocean

Ko se življenje poigra z lepoto, je čas za Čudo. Zgodba, ki je drzna, a iskrena. Široka in globoka. Izjemna in Čudovita.

23003_18234_170x260

Kradljivka knjig (M. Zusak), Založba Sanje

Knjiga o moči življenja in moči (zapisane) besede. Bralca pritegne z nežno srčiko v vrtincu nevzdržnih razmer in ga ne izpusti niti ob predočenju grozot holokavsta.

kradljivka_knjig_netm

Eleanor in Park (R. Rowell), Založba Mladinska knjiga

Knjiga bi lahko bila čisto povprečen mladinski roman o prvi ljubezni …, potem pa sredi branja ugotovimo, da ne gre za solzavo zgodbo stereotipnih “kvalitet”. Med temi vrsticami z vso silovitostjo življenjskih okoliščin sladko-grenkega priokusa živijo malo posebni, nepopolni mladostniki – in tudi njim se lahko za trenutek ali dva zgodi nekaj skrajno lepega.

eleanor

 

3. Obdaritev bralca začetnika

Z Mici sva v duhu Božička za en dan več tednov nazaj pripravili darilo za deklico, ki jo je izbrala naša bučka. V škatlo sva zapakirali marsikaj, vmes pa tudi knjigo o Anici. Zdela se mi je primerna izbira za otroka, ki ga ne poznamo …

Zbirka o Anici (D. Muck), Mladinska knjiga

Prilagojena pisava (velike črke) in slog sta primerna za bralce začetnike, v vsaki od knjig slovenske zbirke pa se skriva tudi rešitev za vsakdanje težave. Na primer v Anici in materinskem dnevu ugotovimo, da se stvari včasih ne iztečejo po načrtu, da pa dober namen vseeno prinaša obilo pristne sreče.

dsc_4724-large

 

V knjigah živi vesolje življenj … Samo odpreti jih moramo in pustiti besedam, da nas vodijo tja, kjer še nismo bili.

Dodaj odgovor