Knjiga in animirani film z roko v roki

DSC_2313Ali tudi vi obožujete simpatične književne like Julie Donaldson?

Kar malo skeptično sem sprejela predlog, da je Julia Donaldson zakon. Pa ne zato, ker ne bi zaupala okusu mamice, ki mi je avtorico priporočila, ampak zato, ker mala Mici nikoli ni kazala strašnega zanimanja za zgodbe v verzih. Ja, luštne in duhovite kratke pesmice smo vedno brali, ampak da bi se preglodali skozi celo slikanico na tak način?! Ni nama preostalo drugega, kot da sva z dekličem odpeketali v knjižnico in prosili za tisto Bi se gnetli na tej metli.

In smo se gnetli … Navijali za štrigo. Se režali. Toliko da nismo tudi ploskali ob srečnem koncu. Predvsem pa smo hudomušne verze brali vsak dan, dokler nismo posameznih verzov, ki se ponavljajo, že vsi vedeli na pamet …

P1160739

Se je zgodba prijela zato, ker je radovedni škrat v mali Mici takoj po prihodu domov na zadnji platnici odkril zgoščenko in si je punca najprej ogledala risanko? Ne vem. (Srečnici sva naleteli ravno na to obogateno izdajo! :P) Me pa veseli, ekranizacija gor ali dol, da je Mici z veseljem prisluhnila drugačnemu jeziku, kot ga je sicer vajena. Ritmično pripovedovanje, rime in pesniško polikan besedni red je v bistvu sploh niso motili.

Najina skupna ocena knjige? Zelo ZA. Je dovolj nagajiva in komična, da zapelje male dušice, hkrati pa z dobrim prevodom bogati jezikovni svet naše mladeži. Vsega v ravno pravi meri, da je volk sit, koza pa cela.

Koristne informacije o knjigi:

širši format, nekateri natisi vsebujejo tudi DVD s sinhronizirano animirano izvedbo zgodbe, prevod Milan Dekleva, založba Mladinska knjiga

DSC_2303

Sem pa dobila še eno idejo. Vsem, ki ste s štajerskega konca, informacija utegne priti prav. 😉

Leto dni nazaj sva s takrat mini Mici prvič sedli na stol čisto pravega kina … in ga tudi rekordno hitro zapustili, še preden se je risani film, primeren za najmlajšo publiko, sploh prav začel. Niti se ne spomnim, kaj so takrat vrteli, saj sem v resnici, pripravljena na vse, želela samo preveriti, kako bi se obisk kina sploh obnesel. In ugotovila, da bi bilo pametno še kakšno leto počakati.

Moj plan B? Obisk Kina brez stropa 2016 v izvedbi romantično majhnega, nekomercialnega, old school Mestnega kina Ptuj. Ogled ravno prav kratkega animiranega filma Zverjasec v okviru Kino vrtička. (Fino, da se njihov letošnji spored tako prilegajoče ujema z našim knjižnim izborom kot ati na mamo. Predvajali bodo namreč tudi Zverjaščka in Bi se gnetli na tej metli. Slabe pol ure zgodb za malčke od treh let naprej. Projekciji vedno sledijo tudi zanimive ustvarjalne delavnice.) Pred tem izposoja istoimenske slikanice v domači knjižnici – in preizkus, ali slikanica lahko naredi reklamo risanki.

Poročam, kako se je načrt obnesel. Morda pa se na kraju zločina srečamo in zgodbo v premični izvedbi doživimo skupaj. Pocukajte nas za rokav, če se slučajno ne prepoznamo. :)

 

1 komentar

Dodaj odgovor