Vzgojimo bralca: Izbirajmo kakovostne knjige

PRVA IZBIRA PRI SOFIJI: KAKO VZGOJITI BRALCA 2

Po zapiskih o branju kot vrednoti in o smernicah, kako z vzgojo bralca sploh začeti, sem zbrala misli, ki potrjujejo, da (vseživljenjskega) bralca v resnici ne oblikujejo samo starši, ampak tudi dobre, kakovostne knjige. Res je, da so starši otroku prvi dober zgled, a so vendar odlične knjige tiste, ki s svojo skoraj magično prepričljivostjo kličejo po še. V njih živi vesolje življenj … samo odpreti jih moramo in pustiti besedam, da nas vodijo tja, kjer še nismo bili.

Drugi del tako prinaša zapiske o tem, kako prepoznati kakovostne knjige in kakšen učinek imajo na malega bralca. O tem že dve leti pišem v rubriki Vzgajamo bralce.

srce4

Knjige vedno izbiramo glede na interes in individualne sposobnosti malega bralca. Naša izbira pa naj bo kakovostna, saj bo tako v največji meri omogočala otrokov vsestranski napredek.

srčki

Dobro knjigo najbolje dopolnjuje dobra ilustracija – kakovostna in brez nepotrebnih kičastih dodatkov. Za razliko od slabe ilustracije bo otroku pomagala razvijati domišljijo in mu dala krila, da bo lahko zgodbo doživel po svoje.

srčki

Pravljice berite vedno znova. Ponavljanje bo otroku pomagalo bolje razumeti zgodbo, sebe in ravnanja drugih, hitreje bo razvijal besedni zaklad ter domišljijo in se uspešneje učil reševati težave.

srčki

Vsaka klasična pravljica ni nujno tudi najbolj primerna izbira za vašega otroka. Za skupno branje z malčkom izbirajte sporočilno in jezikovno bogate zgodbe. Izognite se tistim, ki posredujejo neželene vrednote. Otrokom razširite obzorje: svet deklic ni le svet princesk in fantki ne bodo nujno neustrašni vitezi. Dajte jim občutek, da so pomembne vse njihove kvalitete in da se za uspeh ali srečo ni potrebno spreminjati.

Dodaj odgovor