Veseli dnevnik za čaroben in igriv vsakdan

Pri založbi Vida so izdali fini Veseli dnevnik za čaroben in igriv vsakdan.
Najprej razčistimo, kaj ta knjiga definitivno ni.
1. Definitivno ni dnevnik s praznimi okenci za vsak dan v tednu, v katere bi si lahko beležili različne opomnike.
2. Niti ni otroški priročnik, poln velikih črk in veselih fotografij z natančno prikazanimi postopki.
3. Ni knjiga v obliki priročnika s trdimi platnicami, pa tudi tanka brošura delikatne forme ne. Skoraj dvesto na gosto popisanih strani ima in še precej dodatnih praznih za opombe, risbe, v ustvarjalni vnemi porojene navdihe.
DSC_6495
Kaj torej knjiga je?
1. Veseli dnevnik je izjemno dobrodošla in priročna zbirka dejavnosti za ustvarjanje z otrokom. Za takrat, ko ste polni energije  in pripravljeni na igrivo predajanje ustvarjalnemu duhu, pa tudi za trenutke, ko potrebujete tistih nekaj minut miru (in to brez slabe vesti).

2. Je nabor svežih idej, ki se jih lahko lotite brez večjih priprav. Najprej me je avtorica Laura Brand kupila s tem, da je uspela zbrati lepo bero ne že dvajsetkrat recikliranih preprostih dejavnosti, ki so prijazne naravi, času in denarnici. Veste, katere ustvarjalne priročnike najprej in z veseljem odložim? Tiste z dolgim seznamom nujno potrebnih sestavin, ob katerih začnem švicati, še preden se sploh lotim dela. Je komu poznano? Tega nimamo, hmmm, kaj je že to, mja, ne vem, kje se to sploh kupi … Otrok že v nizkem štartu: “Mama, gremo ZDAJ to delat!”, meni pa vse dol pade, ker moram najprej v šoping (takoj, ko ugotovim, v katero štacuno zaviti). Kar se mene tiče, je to daleč od sproščujoče dejavnosti! Brez skrbi – Veseli dnevnik nima tovrstnih stresnih seznamov. Odvisno od vrste aktivnosti (Moč narave, Vodne deklice, Deževni dnevi …) boste potrebovali sestavine, ki jih imate bolj ali manj vedno pri roki, in obilo drobnarij iz narave: vodo, sol, moko, milo, cvetje, kamne, karton (beri: recimo škatle od paketov, kosmičev ipd.), perje, mah, storže …
Takoj mi je postalo všeč, da z avtorico zlahka začneš (tihi) dialog. Vsaj jaz sem se takoj poistovetila z mamo, s katero sem v istem zosu. Brez sprenevedanja namreč opisuje, kako se je lotila projektov, ki niso zmeraj uspeli v prvo. Za vsakega, ki trdi, kako mu vse uspeva, imam pripravljen sumničav pogled. Dodaten plus so namigi, kako velike so možnosti za packarijo in starševski užitek! Seveda sem se morala prepričati, da kreativne ideje niso samo čarobne, ampak tudi dejansko izvedljive. Na tem mestu absolutno dvigujem palec in se veselim novih podvigov.
V naslednjih dneh vam naš trio rade volje pokaže, česa vse smo se lotile po navdihu Veselega dnevnika.
DSC_6470
DSC_6486

Koristne informacije o knjigi:

mali format rokovnika, brez fotografij (razen na platnici), pregledna razvrstitev besedila, aktivnosti za otroke od 1 leta naprej, Založba Vida, 2020

Dodaj odgovor