Tematski teden: volk – četrtič

Včasih je dan enostavno prekratek za vse, kar bi želeli narediti, izkusiti. Tokrat smo pozno popoldne le uspeli priti domov in se lotiti novega izziva, povezanega z volkom. Če tamali povem, da sem ji pripravila presenečenje, se Mici kar ne more načakati, da bi se lotila novih materialov. Vedela sem, da ji bodo pripravljene aktivnosti všeč, saj rada packa z barvami, še raje pa mečka plastelin …

DSC_0291Dejavnosti:

  • med vožnjo v avtomobilu: igra črk* – ponavljanje že znanega (A kot … ati/Adriana/Ana, M kot … mami/Matic, I kot … Iza)
  • doma: igra črk – nova črka V (V kot volk)
  • doma: spoznavanje črke V s pomočjo peščene črke
  • doma: izdelava barvne vrečke in posnemanje zapisovanja črke V
  • doma: lepljenje plastelina na črko V

*Igro črk smo se par mesecev nazaj začeli igrati z magnetnimi črkami na hladilniku. Ker so punco zanimale, sem ji najprej pokazala črko M in rekla, da je to M kot Matic (prijatelj iz vrtca). To si je takoj zapomnila, zato smo ji kasneje predstavili še A in I.

Utrinki dogajanja:

DSC_0240

Ideja, da med dejavnosti tematskega tedna (v katerem spoznavamo in demistificiramo volka) uvrstim spoznavanje črke V, je nastala zaradi dveh “pobud”. Prva pobuda je bilo Micino zanimanje za črke, ki ga je pokazala ob ogledovanju in prestavljanju magnetnih črk. Da gre za pristen interes, me je prepričala njena odločenost, da mi pred odhodom v trgovino sama napiše listek z nakupovalnim seznamom. Prav hecno je, da v resnici zaprosi za papir in pisalo, potem pa na listek “napiše” (beri: načečka) vse, kar si želi sama (sok, barnije, kinder jajčko) :D. Drugi povod pa je bila želja, da – v kolikor se že gremo tematskega tedna – vanj vključim čim več raznolikih dejavnosti z različnih področij in tega presnetega volka osmislim z različnih zornih kotov. Kakor koli, uporabljamo tudi peščene Montessori črke Mladinske knjige, zato sem jih seveda vključila k ostalim današnjim pripomočkom. Mici se je v sobici kar poknila na tla in že s prsti drsela po zelenem kartončku.

 

DSC_0247

Skupaj sva poiskali večje tube barv, med katerimi je Mici izbrala roza in rdečo. Flaški sva izpraznili v navadno prozorno vrečko za živila in jo zalepili na kos kartona. Pritrdili sva jo na vrata in mala škratika je po barvni vrečki začela neučakano praskati. Seveda sva jo malo natrgali, kako pa, a je bila še toliko uporabna, da sva bolj ali manj uspešno nanjo zapisovali podobo črke V.

 

DSC_0288

Ko sem iz omare potegnila prt za delo s plastelinom, pa je tamala sploh zažarela. Z modrim plastelinom sem ji pokazala, kaj pričakujem od nje, z vijoličnim odtenkom pa je Mici delo dokončala. Po navodilih se je resno lotila dela – najprej je “polepila” pike, potem še vse ostalo. Tako zlata je bila, ko sem jo opazovala. Končno nekaj minut pri miru. 😉 Potem pa je izjavila, da hoče še eno črko, da bo “to še delala”. Punči, boš, ampak kak drugi dan … Obljubim.

DSC_0312

 

Najbolj lušten trenutek četrtega dneva:

Ko se je naše živo srebro ob lepljenju črke s plastelinom umirilo in si aktivnost želelo celo podaljšati (jaz pa sem končno lahko v miru štrckala s fotoaparatom) … 😉

Dodaj odgovor