Prva knjižna izbira Pri Sofiji: Povej mi, zakaj

*Kategorija: od 3 do 10 let

DSC_3156 (Medium)Izvohali sva jo v knjižnici. Še vedno je dišala po novem in njen atraktivni videz je obetal dober zmenek. Zmenek s knjigo, kakopak. Knjigo, ki nam lahko olajša življenje, sploh če ga delimo z vztrajnim zakajčkom. Zakaj boš šla očistit kolo? Ker je umazano. Zakaj je umazano? Ker sem se vozila po makadamski cesti, kjer je veliko prahu. Zakaj je veliko prahu? Prah je med kamenčki. Zakaj pa? Ko se po njih vozimo, se kamenčki drobijo. Zakaj se drobijo? … (in tako naslednjih 10 minut). Ni nam lahko, bogami. Z naslovom Povej mi, zakaj se mi je bukva zdela kot naročena za Mici in prisežem, da me je s police gledala, kot da je čakala prav na naju! In je šla z nama. Doma knjiga ni bila Micina prva izbira, to že moram priznati, je pa zato bila moja prva izbira. Listala sem jo med mešanjem paprikaša, dve minuti na vrtu (preden se mi je okoli nog začela smukati Mici), še najdlje pa tam, kamor gre še cesar peš. Praktično razdeljena na tematske sklope knjiga ponuja otroško “naivna” vprašanja, kot so Zakaj poper peče? ali Zakaj nekateri ljudje delajo ponoči?, in daje kratke, logične ter preproste odgovore. Preverila sem, ali resnično poznam pravi odgovor na to, zakaj je nebo modro (recimo, da ne bi brcnila preveč mimo), in se nasmejala ob razmišljanju o tem, zakaj nastane senca.

DSC_3157 (Medium)

Mici jo je odprla in me cukala za rokav, da bi izvedela, kaj piše ob posameznih sličicah. Bolj sva se pogovarjali kot brali, ampak bilo je prav zabavno. Zalotila sem se, da tuhtam, ali bo tako vedoželjna tudi še čez 5 let, ko bi ta simpatičen priročnik lahko raziskovala sama … Kajti kdo lahko reče, da ni koristno vedeti, zakaj povodni konji preživijo ure in ure v blatnih mlakah? Verjamem, da bodo v mini enciklopediji še najbolj uživali radovedni šolarji, zato jo toplo priporočam za darilo 9-letnika. Napačna izbira pa ni niti za mlajše škrate. Zanimive naloge na koncu vsakega tematskega sklopa malčku pomagajo uriti miselni razvoj in širiti besedišče, če pa so vsaj malo podobni naši Mici, jih bodo prsti zasrbeli tudi ob dodanih nalepkah. Punco sem komaj prepričala, da knjiga ni najina, da sva odgovorni za to, v kakšnem stanju jo bova vrnili v knjižnico, in da bodo drugi otroci razočarani nad izropano knjigo brez nalepk. Trmica je popustila, ko je sprevidela, da bo nekaj na tem. Potem sva raje povezovali različne poklice s prostori, kjer se le-ti opravljajo (naloga na str. 90).

DSC_3154 (Medium)

Otroška mini enciklopedija Povej mi, zakaj staršem pomaga odgovoriti na ponavljajoča se vprašanja neumornih malčkov, a je lahko tudi čudovito darilo za radovedne šolarje, ki že znajo brati. Lahko je vir informacij za pripravo kviza (v domače ali šolske namene). Razdelki s kratkim, a zanimivim besedilom bodo dobrodošlo čtivo za (neprisiljeno) urjenje bralne tehnike pri otrocih, ki branja še niso avtomatizirali. In koliko novih besed bodo spoznale predšolske bučke! Mici je danes osvojila besedo skafander in očitno ji je bila prav simpatična, saj se je že naslednji hip (ko bi vedno bila tako urna!) zavijala v dolgo kuhinjsko zaveso, češ da ima “skafadej”. Pograbila sem jo in jo visoko zavihtela, da je “poletela med zvezde”. Tako sva se režali, da sem skoraj pozabila na kosilo na štedilniku.

Koristne informacije o knjigi:

mali format (kot beležka s spiralo), založba Mladinska knjiga, debelejši in plastificirani listi, trde platnice, speta z elastiko, dodatek: 3 strani nalepk

Dodaj odgovor