Prva izbira Pri Sofiji: Ššš! Imamo načrt

*Kategorija: od 1 do 3 let

Mala spi. Ššš, ati šepne proti Mici. Pa ne zaradi Male. Ššš, imamo načrt! Glavi se skrivata za sinjimi platnicami, potopljeni v modrino podob. Ne, ne načrtujeta, kako izpeljati, da ne bi zbudila malčice. V tem trenutku jima je v resnici kaj malo mar za svet na drugi strani slikanice. S prstom na ustih sledita zgodbi in oprezata, kaj bodo uspeli ušpičiti štirje književni junaki.

ššš (Large)

 

Ššš, imamo načrt (Chris Haughton, Mladinska knjiga, 2016) je duhovita, hkrati pa sporočilno močna slikanica za najmlajše. Besedila je za vzorec – toliko, da dojamemo, kaj roji po glavi štirim velikookim in razstavljeni babuški podobnim palčkom. Štirim škratom. (Mimogrede. Mici je z nasmeškom na ustnicah pripomnila, da so (kot) klobasice zaradi teh kapic.) Kapičarjem, torej, ki lovijo ptico. A ne preveč spretno, na eno malenkost so namreč pozabili. Odtenke modre, ki kraljujejo na porisanih straneh, dopolnjujejo žive barve ptic, teh svobodnjakov, ki se pustijo “ujeti” (no, ne ujeti, temveč kvečjemu priti blizu) le tistim s čistim srcem … mini malčkom torej. Sporočilo se razpre kot na dlani.

Slikanico se fino da glasovno interpretirati in prav zabavno je ob njej v množini na glas razmišljati, kako se lova lotevajo zadekani pičipokiji. Dejanje v očeh otrok k sreči vedno izpade humorno, čeprav v ozadju v očeh staršev ves čas gloda tisti občutek, da nekaj ne štima, da bi moralo biti drugače …, dokler najmodrejši lovec (ki sploh ni lovec, med branjem boste to hitro ugotovili) ne prekine serije spodletelih poskusov. Luštno, res. Luštna popotnica za naše malčke. Dragocena zaradi vsebine pa tudi zato, ker ni veliko tako simpatičnih slikanic za najmlajšo populacijo “bralcev”.

IMG_20171114_125854_HDR

 

Imamo torej načrt. Načrt, kako ostati pristni, brez skritih motivov, brez fige v žepu. Načrt za učenje in negovanje dobrih odnosov. Načrt, kako v sebi najti najboljše. Mici je to najboljše uporabila zelo koristno. Postala je čudovita starejša sestra. Vsaj dokler se Mala ne začne huronsko dreti. Ker tega pa Mici res ne mara. 😉

 

Koristne informacije o knjigi:

velike tiskane črke, zelo malo besedila, preproste ilustracije, večji format, trda vezava, založba Mladinska knjiga, 2016

Dodaj odgovor