Mali princ in prevelika knjiga

Včasih v male dlani zaide knjiga, ki zanje ni primerna. Težek slovar, roman za odrasle brez slik. Taki primerki niti ne dobijo veliko pozornosti (razen če imate v njih zataknjen list, ki označuje, kje ste ostali – zagotovo bo čudežno izginil). Vsake toliko punca prinese mladinsko delo, ki je dovolj ilustrirano, da lahko narisano podrobno opiševa. Domišljija je živa, prožna, potrebuje le priložnosti za rast in razvoj …

Med prisilnim dopustom, ki sva ga obe z Mici preživljali v borbi z virusi, sva našli Malega princa. Na prvi pogled otroško branje s preprostimi risbicami je tamalo takoj pritegnilo. “Beri mi,” je prosila. Ni pomagalo, da knjiga ni za take male punčke. Ker je ona že velika. Haha. “Beri mi,” je bila neizprosna. Da bo interes za knjigo po desni prehitela kratkotrajna koncentracija, je bilo jasno samo meni. Zato sem iz omare vzela plastelin, iz škatle za igračke pa izbrskala miniaturno figurico fantka. Odprli sva knjigo in se lotili dela.

DSC_0609

To je zgodba o Malem princu, ki je živel na malem planetu. Dvoletniku je težko razložiti, kaj je planet, zato sem ga naredila iz plastelina nedoločene barve. (Razmerje velikosti ni bilo čisto pravo, a je za ponazoritev ustrezalo.)

 

 

 

 

 

 

Mali princ ni bil sam. Imel je cvetico. (In tako v preprostem stilu naprej.) Kepico plastelina sva razvaljali in z modelčkom izrezali rožico. Pa še eno. In še dve. Pri plastelinu se je težko ustaviti. 😉 Mici je  sploščila še male kroglice in naredila sredico – tako kot si sama predstavlja cvetove.

DSC_0598

 

Na dobri poti sva bili, da bi v do skrajnosti skrajšano zgodbico uvrstila še lisico, ko se je mimo najine gredice pripeljal džip in zaoral po mehki podlagi. Tudi prav. Čas je bil za novo “zgodbo”.

DSC_0608

Čisto nič nisem bila razočarana, da se je interes za Malega princa tako hitro razblinil. Bilo je razumljivo in pričakovano. Otroška radovednost je bila potešena, potem pa je jadrala naprej po svoje. Tako, kot mora biti. :)

*Prva izbira pri Sofiji?

Otroku dovolimo samostojno izbiro čtiva. Če je to mogoče, mu knjigo približajmo ali jo le skupaj prelistajmo. Na ta način ohranjamo otrokov interes za branje.

Dodaj odgovor