Jiba, jaca, jak ali (logopedski) dnevnik male Jotke – 1

januar 2016

Hihi, a ni luštno, kakšne vzdevke dajejo malčki sebi in drugim, ko se v govoru še lovijo? Tako sem postala Jotka, ker so črke v mojem imenu očitno konkreten zalogaj. :) Če se prav spomnim (no, tako so mi vsaj povedali), sem pred šolo tudi sama govorila malo po svoje. Tamala je na hece. Ko je začela čebljati, smo mislili, da nas bo vse preglasila, potem pa je kar utihnila. Je bila kriva duda? Ne vem, ne morem trditi. Morda bi me začelo skrbeti, če ne bi požirala slikanic. Taka nabrita pikica je, z ogromno energije, ampak ko odpreva knjigo, se umiri in prisluhne. Tako je bilo skoraj dve leti. Potem pa – eksplozija besed. Stavki. Le nekaj glasov je manjkalo – v je kar izpuščala, k in g sta bila nejasna. F nikakor ni prišel na vrsto, r pa je bil sploh zgodba zase, zamenjal ga je j. Tudi l-ja ni bilo na spregled. Na začetku me to ni skrbelo. Zanimivo, šumniki in sičniki, ki razvojno gledano pridejo na vrsto zadnji, ji težav niso povzročali. Vem, razvoj glasov je kompleksen in ni nujno za vse enak, vendar mejnikov nikakor nisem uspela odmisliti – saj so vendar z razlogom mejniki. Uh, vseeno me je jezilo, ko se je kdo od načitanih sorodnikov vpičil v katero od bučkinih prirejenih besed! Pa kaj, če s sosedovim hantekom luščiva hižoj, tudi fantje in fižol še pridejo na vrsto …

 

mala jotka_1

Nekje na spletu sem zasledila okvirne starosti, ko otrok osvoji posamezne glasove. Tabelo sem si prepisala, jasno, a se nanjo ne mislim obešati za vsako ceno. Morda bi se takrat, ko je moja mala Jotka dopolnila dve leti, lotili katere od govornih vaj za pospeševanje izreke, a o tem nisem razmišljala. Če zdaj, ko ima že skoraj tri leta, pomislim za nazaj, ji tudi pitje po slamici nikakor ni šlo od rok – oziroma od ust. Pa pihanje svečk na rojstnodnevni torti! Morda bi tem znakom morala posvečati več pozornosti in ji v roke večkrat dajati slamico ali milne mehurčke, ki jih še vedno obožuje … Potem bi morda prej kupila piščalko ali pa bi pogosteje pihali v regratove lučke  in doma narejene vetrnice. Ob takih zabavnih dejavnostih mala sploh ne bi opazila, da vadiva in razgibavava govorila. 😉 Jutri skočim v knjižnico po priročnik Simone Levc Liba, laca, lak. Deževje še ni ponehalo in meni kak dodaten strokovni nasvet ne bo škodil.

 

Razvoj glasov po starosti

Starost: 2 leti Starost: 3 leta Starost: 4 leta Starost: 5 let
A, E, I, O, U,

J, M, N, P, B, T, D

K, G, V
F, H
L, C, S, Z
Č, Š, Ž, R

 

2 komentarjev

 1. Saša Kovačec says:

  Vse ob svojem času. Res pa je, da lahko z zabavnimi triki pripomoremo k lažjemu razvoju. Najina dva sta imela najraje dneve, ko se je okrog ust mazala Nutella in sta jo potem z jezikom morala polizati .
  Čisto običajno pa je, da se pri nekaterih otrocih najprej začne razvijati govor, nato pride do zatišja, saj v ospredje stopi motorični razvoj, nato pa ponovno govor. Tako se izmenjujeta in dopolnjujeta.
  Veliko veselja pri “jezičnem” igranju

  • Vojka says:

   Saša, pozdravljena. Hvala za nasvet, sploh tega z Nutello. 😀 Kot si rekla – vse ob svojem času. To je ugotovila tudi mala Jotka. 😉 Več pa v naslednjih delih. Če se vmes spomniš še kake ideje, bomo pa sploh hvaležni! Lepo bodi.

Dodaj odgovor