Goljata čakam – malo ob knjigi, malo pa tudi čisto zares

*Kategorija: od 2 do 6 let

Saj veste, da tudi jaz nestrpno čakam Goljata, a ne? Tistega, ki s sabo prinaša novo dinamiko, nova doživetja, hihi. Tistega, ki ga bom kmalu končno lahko nežno pomučkala in polupčkala. :) Pa tudi na tole slikanico Založbe Zala z naslovom Goljata čakam (avtorice Antje Damm) sem čakala nekaj časa, da sem jo dobila v roke in pokazala Mici.

IMG_20170906_130339

Naj vas naslov ne zavede, saj čakanje na Goljata ni čakanje na Godota. O ne. Beckettov Godo (Godot), za katerega nihče ne ve, ali sploh pride, nosi dokončen izhod, auf wiedersehen iz nesmiselnega, neizživetega življenja. Goljat pa je resničen (kolikor je književnik lik sploh lahko) in srečanje z njim naj bi prineslo pristno otroško srečo. Medo z naslovnice knjige, ki Goljata pričakuje, morda ni najbolj ljubek, kar ste jih kdaj videli. Ampak smisel zgodbe ni v medvedovi ljubkosti, ampak v lepoti njegovega srca – ker zrcali vztrajnost in brezpogojno zaupanje. Medved namreč trdno verjame. Skeptiki in nejeverni Tomažki ne morejo omajati njegove vere. Kot otroci trdno verjamejo v … kaj pa vem – zobno vilo, na primer, ki bo mlečni zob zamenjala za darilo ali dinarček. Medved pa je tudi izjemno potrpežljiv. In njegova potrpežljivost je skoraj neskončna. Okrog njegove klopce se zamenjajo vsi štirje letni časi (kar prav lepo prikažejo ilustracije, dodatne besede so popolnoma odveč), on pa še vedno dobrovoljno ždi na klopci postajališča, kamor bo zdaj zdaj prispel Goljat. Hecno je, da je medvedov prijatelj ravno Goljat, katerega ime asociira na ogromnega vojaka. Ta, za katerim tudi bralci z vsako novo stranjo vedno bolj nestrpno oprezajo, pa je … no, saj boste videli. Malo potrpežljivosti, prosim. 😉 Zgodbo na izviren način dopolnjujejo tudi ilustracije, ki niso tipično narisane, temveč postavljene v stilu scenske kompozicije in ujete s fotografskim aparatom. Mici je trodimenzionalnost podob takoj zaznala (čeprav je, seveda, ni znala ubesediti), me je pa na posebnost v istem trenutku opozorila, potem pa vsako stran pozorno pregledala, da ji ne bi ušla kaka podrobnost.

Našim malim bralčkom – poslušalčkom in opazovalčkom – se tako ob zgodbi da prav lepo pripovedovati, kako pomembni lastnosti sta vztrajnost in potrpežljivost, ki postajata v svetu instantnega zadovoljevanja želja vedno bolj redki vrlini. Mici ni nobena izjema. Tudi ona bi takoj imela adventni koledar (punči, kje je še december!) in tudi petek bi moral že trkati na vrata, da bi čimprej bil vikend (kot da si tega ne želimo vsi trije). Da njenega (ne)vztrajanja pri vožnji kolesa, ki bi zdaj že lahko zamenjalo poganjalca, niti ne omenjam. Z veseljem se namreč loteva le stvari, ki jih obvlada, medtem ko vse ostalo potiska na stranski tir. Ob krasni slikanici nam bo – meni in vam – morda le uspelo prikazati, da se vsega ne da kupiti oziroma dobiti takoj, ko se pojavi želja, in da se na nekatere stvari pač splača (zvesto) čakati, pri drugih pa – enostavno vztrajati. In točno to je razlog, zakaj je slikanico vredno pregledati, prebrati in se o(b) njej pogovoriti z malimi bučkami.

IMG_20170907_090055

Ali najdete medveda? Kje se skriva? In kaj tam počne?

Tretji letni čas, ki si počasi, z vsakim rumeno-rjavim listom bolj prisvaja naš vrt, naznanja, da se tudi naše čakanje bliža koncu. Moj, no, najin, v bistvu pa naš “Goljat” ni več daleč in vsi se ga neizmerno veselimo. Tudi Mici, ki sicer rada boža moj trebušček in se pogovarja z bitjecem v njem, vsake toliko pa mi vseeno zabrusi, da si tega trapastega dojenčka sploh ni želela. Jaz pa čakam (in v resnici čakam že leta, ne samo od dveh črtic naprej, ki sta me nekega lepega dne vrgli na rit). Da frajla sprejme dejstvo, da ne bo več prva in edina violina. Da male ročice oklenejo naš svet. Da čakanje, kakršnokoli že, začnemo dojemati kot prijetno pričakovanje, napolnjeno s pozitivnimi mislimi. Da se dvoje iskrivih oči ubrano zasveti z ene gugalnice in da naša hiša postane dom štirih zadovoljnih oseb. Družine. Zaupam, da bo tako, in čakam, da se zgodi.

Koristne informacije o knjigi:

malo besedila, izvirne (in zgovorne) ilustracije, Založba Zala, 2016

Teme za pogovor (vrtec, prvo triletje šole): prijateljstvo, vztrajnost, zaupanje, letni časi, maketa (likovna tehnika)

Dodaj odgovor