Beremo skupaj – predlogi za družinsko branje

Letošnja jesen je bogata z darovi vseh sort. Z jabolki, bučkami in grozdjem v moji košari, pa tudi s slikanicami na knjižnih policah. Tistih pet knjig, ki so izšle v tem letu in s katerimi sem kar naprej odlašala obisk knjižnice, moram predstaviti, vsaj na kratko, ker so taboljše, predvsem pa taboljša izbira za družinsko/šolsko/vrtčevsko čtivo v mesecu skupnega branja.

… ker je branje potovanje,

ker je branje novo znanje,

lažje te pospremi v sanje.

Knjige pišejo naš jutri. Jaz verjamem vanje.

 

 

družinsko branje

 

Odlično upodobljen kužek, ki ga Nino ni imel, riše zgodbo o moči otroške domišljije. Ko Nino dobi kužka, ki ga ima, se seveda vse spremeni – svet v barvah dobi novo dimenzijo vsega, kar Nino ima, še bolj pa tistega, česar nima.

Kužek, ki ga Nino ni imel, Edward van de Vendel in Anton van Hertbruggen, KUD Sodobnost International, 2019

 

Simpatični mišek ima hibo. Pomanjkljivost. Da je najbolj srečen, če je sam, namreč. Dokler v njegovo življenje ne pokuka gost, dobesedno. Ta najprej pokaže zobe z ne najbolj prijaznim namenom, a jih kmalu začne kazati zato, da se Julijanu nasmehne.  Sklepanje novih prijateljstev je lahko nenadejano, a tudi dobrodejno.

Mišek Julijan, Joe Todd-Stanton, Založba Zala, 2019

 

Za vse starše tihih otrok in za vse otroke, ki s svojo tihostjo živijo. Za učitelje, ki se trudijo, da ne bi spregledali plahih obrazov, in za tiste, ki včasih kljub najboljšim namenom pozabijo. Za otroke, ki opazijo več, kot si mislimo, in za tiste, ki potrebujejo dober zgled. Skupaj lahko pobarvamo obraze nevidnih otrok.

Nevidni fant, Trudy Ludwig in Patrice Barton, založba Grafenauer, 2019

 

Sinji medvedek je simbol s ponjavo prekritega naslonjača, da ga otroci ne bi popackali z marmelado, simbol mobilnika s folijo na steklu, da se ne bi popraskalo, simbol kristalnih kozarcev, varno spravljenih v vitrini, da se ne bi okrušili. Sinji medvedek je simbol življenja, ki smo ga pozabili živeti, a tudi simbol otroškega hrepenenja, ki ga ni moč pogasiti. Nostalgično in nežno, za otroke in odrasle.

Ujemi mi sinjega medvedka, Silvija Šesto, KUD Sodobnost International, 2019

 

Zgodba o luknji je zgodba o domišljiji, ki spretno krpa realnost (ali pač zgodba o realnosti, ki izvirno krpa domišljijo). Kdo potrebuje luknjo in kdo se je skuša znebiti? Imenitna in izvirna. Za skupno branje v nizkem štartu – prerasti zna v klepet (ali v hehet).

Zgodba o luknji, Kelly Carby, založba Miš, 2019

 

 

 

 

Dodaj odgovor