Za lažje branje mamic in očkov: Easy reader

V dobre knjige me je vedno potegnilo. Brez slabe vesti sem znala brati dolgo v noč, včasih pa tudi takrat, ko je bil čas za kaj drugega. Če sem imela srečo in sem kakšen res dober roman v knjižnici uspela ujeti prva, sem vedno napol blažena vonjala še svež vonj tiska, po drugi strani pa me je jezila okornost strani, ki sem jih – da bi lažje brala – sproti morala prepogibati nazaj. Pri tem so najbolj trpele mehke vezave, njihove zunanje robove pa so predčasno zaznamovale gube. In nikoli mi ni šlo v račun, kako da se nihče ni domislil rešitve za tovrstno skrunjenje knjig. Te namreč nikoli več niso bile enake …

DSC_8512 (Large)

 

Potem sem ga spoznala. Nedolgo nazaj mi ga je prinesel poštar. Nenavaden lesen prstan, ki je obljubljal, da bom poslej brala lažje, je bil moževo darilo. Easy reader, slovenski izdelek ročne izdelave, sem morala takoj preizkusiti. Pri roki sem imela kratkočasno božično romanco in po dolgem času sem za branje zavestno porabila precej več časa, kot mi ga sicer omogoča trenutni življenjski ritem. Na romanu se je obnesel, fino. V zahvalo sem ga kar poimenovala – ime Izi se mu izjemno poda. :) Preizkušala sem naprej. Vseh knjig pač ne beremo na enak način. Roman je eno, priročnik nekaj drugega, da o pravljicah sploh ne govorimo.

Rezultat? Zategnjenost novih, neprelistanih knjig sva skupaj uspešno premagovala tako pri mehkih kot trdih platnicah. Če sva se prej samo spogledovala, so na tem mestu preskočile resne iskrice. Med študiranjem priročnika je bil easy reader še bolj priročen. Podčrtovanje, barvanje in označevanje so moja šibka točka. K sreči se zavedam, da jo je sprejemljivo spustiti z vajeti le pri mojih osebnih izvodih. Imam jih cel kup, sploh tistih o vzgoji, in ja, vsi so pisano izpo(po)lnjeni. 😀 Kako naj sicer na hitro – takrat, ko jih rabim – najdem najpomembnejše nasvete?!

 

DSC_8560 (Large)

 

Ker me službena in starševska dolžnost zavezujeta, da se pogosto družim z otroki in mladinsko literaturo, sem pripomoček za branje nesla tudi v Micino posteljo. Po razpravi o tem, kaj sploh imam v roki, sva končno odprli knjigo pravljic. S police sem vzela največjo Mačjo prejo – odlično zbirko pravljic Svetlane Makarovič. Tavelika in tadebela bukva mojega Izija čisto zares ni potrebovala. K sreči, saj jo je fizično nemogoče držati v eni roki! Z Mici jo listava na kolenih, liste pa obračajo vse štiri roke, ki vmes še kaj pokažejo ali celo pobožajo katero od ilustracij, zato je leseni pripomoček obležal zraven naju. Bolj smiselno ga je bilo zakajlati med strani Zlate čebelice, ki je manjšega kvadratastega formata. To pa ja! Pa še levo roko sem vmes malo ojačala, vseeno ima 1045 gramov. :) Dejstvo je, da je easy reader bolj igračka za mame (in očke, jasno). Otroci z nosom v slikanicah in prstki, včasih zatlačenimi za zanimive zavihke, ga ne potrebujejo. Bi pa vsekakor znal priti prav malo večjim knjigoljubom, ki že berejo Umazanega Bertija, Matildo in Harryja Potterja ali pa z veseljem posegajo po romanu Čudo in Krive so zvezde.

Danes sem se za nameček preizkusila še v večopravilnosti. Z desno roko sem držala cmokajočo štruco, z levo pa sem poskušala priti do dna Petim jezikom ljubezni. Z Izijem, kakopak. Mislila sem, da bo težje, v resnici pa je bilo prav sproščujoče – imeti 10 minut zase, čeprav hkrati opravljaš eno najpomembnejših opravil, zaradi katerih si upravičeno na porodniški. Mala, hvala, da se tokrat nisi šla akrobacij (kar sicer obvladaš); odlično mi je šlo samo zato, ker sem se ti očitno zasmilila. 😉

DSC_8571 (Large)Za vse vas, ki si drznete (ja, to je drzno početje!) vzeti čas zase, čeprav “samo” za književni odklop, dodajam malo presenečenje.

S kodo “Pri Sofiji 2018” lahko naslednje tri mesece (do 19. 5. 2018) easy reader  kupujete po za 12 % nižji ceni, pa tudi ime vam bodo nanj vgravirali za manj denarja.

Naročite ga lahko na easyreader.si, kjer vam omogočajo tudi izbiro med osmimi vrstami slovenskega lesa. Moj Izi je nekoč bil javor. Katerega pa bi izbrali vi? Hej, če vprašate mene, lahko popust izkoristite tudi za izbrano darilo. 😉

 

A ni fino? Samo v kadi, polni dišeče pene, ga še nisem preizkusila. Kakšen imam izgovor? Nimamo kadi. Lahko pa ga vi preizkusite namesto mene. :)

DSC_8589 (Large)

 

2 komentarjev

    • Vojka says:

      Tina, res je v zadnjem času vzniknilo več proizvajalcev tovrstnih pripomočkov. Tadva v Sloveniji sploh nista edina. Glavno, da imam tudi jaz svojega. 😉

Dodaj odgovor