Strip: Hilda in trol

Nikoli nisem bila velika ljubiteljica stripov. Rabila sem opise, ne le dialogov, in uživala sem v tem, da sem si zgodbo lahko predstavljala čisto po svoje.

Ko jih je Mici začela goltati kot za stavo, sem bila vesela, da se v njej prebuja bralka. Le tu pa tam sem katerega prebrala tudi sama. Potem pa sem z vsakim, ki je pristal na moji nočni omarici, bolj občudovala stripovski žanr. Pronicljivi in zabavni so vedno bolj prepričljivo dokazovali, da so razred zase in vredni pozornosti bralcev vseh starosti. Tako sem naletela na Hildo …

20210313_173608 (Large)

 

Strip Hilda in trol (2021) je na sončno stran Alp lansirala založba Didakta. Če so drugi stripovski primerki z mano mimogrede lahkotno kramljali v stilu “small talka“, me je ta posedel nasproti sebe in mi, ne da bi trenil, z vso resnostjo (ter odgovornostjo do svoje namere) povedal zgodbo. Táko nevsakdanjo – mitično in polno fantastičnih elementov. Táko, ki se ji ni mogoče upreti.

Inteligentno zasnovano besedilo se baha s prepričljivimi monologi imenitne junakinje. Hilda je marsikaj, zagotovo pa ni vsakdanje dekle. V usta ji premišljeno izbrane besede polaga eden najbolj izkušenjsko bradatih …, mislim, bogatih prevajalcev – Boštjan Gorenc. Kdo je še taka faca, da zmore mladeži približati izraze, kot so obetati, drevi, sleherni in srdit? In to tako, da se bogat jezik neopazno zlije s kulsko celoto, potem pa nevsiljivo širi v bolj ali manj odprte buče bralcev?

20210313_173741 (Large)

20210313_173537 (Large)

 

Vrhunsko dodelana je tudi likovna podoba stripa. Mici ga je izvohala, še preden sem ji ga ponudila, in takoj začela terjati še drugi del. Kaj jo je tako zelo prepričalo na Hildi, mi še pred sedmo uro zjutraj ni utegnila povedati, ampak saj mi je bilo jasno. Junakinja, ki je zvedava in čuječa. Ki živi v naravi in z naravo, se napaja z njeno preprosto prostranostjo. Hilda. Fascinira jo vse, kar jo obdaja. Radovedna, oborožena z beležko in pogumom. Drzna. Njena miza je polna listkov in listov s skicami, beležk, drobnarij z vseh koncev in krajev, knjig in imenitnih palic, obdana s svetilkami, zemljevidi, kamninami in steklenicami  … Le kje sem to že videla?! 😉

In trol? Preverite. Nujno!

20210313_173641 (Large)

 

Hilda in trol. Za pustolovske, neustrašne duše. Za mladež odprtih oči in odprtega uma. Zelo ZA!

 

Dodaj odgovor