Sofijin kovček zgodb: Moj dežnik je lahko balon

Knjige so kresnice. Ko zasijejo, razsvetlijo nevidne poti, ko poletijo, za njimi ostaja iskriva sled …  

IMG_5898 (Large)

Želela sem, da bi na koncu sezone poleteli. Če že ne mi, pa vsaj naša domišljija. Za to ni nikoli prezgodaj. S tem ciljem v mislih sem v kovček pobasala staro dobro (kaj dobro, odlično) slikanico Moj dežnik je lahko balon. Lahko bi izbirala med novimi slikanicami, spet imam kup še po tiskarni dišečih bukvic, pa je bil dežnik edina prava izbira. Sijajno sporočilo, da smo lahko vse, kar si želimo biti, če si le upamo vzeti vajeti v svoje roke, je popotnica, za katero si želim, da je malčki nikoli ne bi izgubili iz svojih culic.

Zavod Bodidobro je tokratno bralno-ustvarjalno srečanje združil z dogodkom za starše, na katerem so se mamice (a prav lahko bi se jih tudi očki!) udeležile delavnice z naravnimi eteričnimi olji. Ne trdim iz prve roke, ampak zdi se mi, da so se tudi one imele fino. Nas je izpod dežnika sonček privabil pod senčnike. Krasili smo klobuke – take preproste, ki jih lahko vsak naredi tudi doma, razmišljali, kaj bi si želeli postati enkrat, ko bomo že veliki, in čisto za konec pozirali pred fotografskim aparatom.

Zakaj se priporočamo tudi vnaprej?

  • Ker za prebiranje izbiramo le kakovostne, otroškemu duhu zanimive, ravno dovolj dolge in ravno prav sporočilne zgodbe.
  • Ker je naša kmalu štiriletna Mici, moja redna spremljevalka na bralno-ustvarjalnih srečanjih, moj največji kritik, ki skrbi, da vsebine ostajajo prijazne in blizu najmlajšim uporabnikom.
  • Ker je pripovedovanje zgodb vsakokrat podkrepljeno na malo drugačen način (enkrat zgodbo dopolnjuje glasba, drugič iz kovčka zraven knjige potegnemo lutke ipd.).
  • Ker zgodbe podajamo po pedagoških načelih (s predbralnimi in pobralnimi dejavnostmi).
  • Ker vsako srečanje nadgradimo z ustvarjalnimi delavnicami, ki so tematsko povezane z izbrano knjigo – nekateri otroci radi govorijo o vtisih, drugi pa se lažje izražajo skozi ustvarjanje.
  • Ker srečanja izvajamo v prostorih igralnice in s pomočjo montessori in/ali waldorfske pedagoginje – tako imajo otroci vedno priložnost tudi za samostojno raziskovanje pripravljenih materialov in razvoj na različnih področjih.
  • Ker ob vsem ostalem poskrbimo za prijetno druženje otrok in za malico, medtem ko si starši lahko brez skrbi privoščijo uro in pol prostega časa.

 

Letošnjo sezono naših srečanj smo zaključili; nova bo morala malo počakati … Medtem pa naj bo tudi vaše poletje polno nepozabnih zgodb – tistih iz knjig in tistih, ki jih boste pisali sami. <3

 

IMG_5873 (Large)

Igralni kotiček je vsakokrat zanimiva popestritev za male poslušalce.

 

IMG_5879 (Large)

Ste za eno pravljico?

 

IMG_5885 (Large)

Pst! Pokukajmo v Sofijin kovček zgodb. :)

 

IMG_5924 (Large)

Ste opazili mojo pisano verižico? Izdelala jo je Mici na enem od naših srečanj. :)

 

IMG_5930 (Large)

 

IMG_5960 (Large)

S pilotsko čepico lahko voziš letalo. Kam naj odletimo?

 

IMG_5984 (Large)

Kako bomo okrasili klobuke? Kaj bomo postali?

 

IMG_5995 (Large)

Mamice se ne pustijo motiti, otroci tudi ne. ;)

 

IMG_6000 (Large)

Osredotočenost in ustvarjalni nered.

 

IMG_6020 (Large)

Danes smo lahko vse, kar si želimo biti. Recite siiiiiir. :)

Dodaj odgovor