Sofijin bralni izziv 2: krokodili

Kako smo se lotili krokodilov? Zlahka. Punci sta z vseh domačih polic privlekli knjige, v katerih je vsaj kje domoval krokodil. Fino je, ko tako aktivno stikata po knjigah in ko tuhtata, kje sta nazadnje videli tisto reč, ki jo iščemo. Tokrat torej krokodile.

20210122_171316 (Large)

 

Kaj smo našli?

1.Utrujeno kartonko. Všečen in malim rokam prijazen format. Za sabo ima kilometre zlajnanih besed in opisov in primerjav pa nešteto odtisov poslinjenih prstkov. Obe frajli je prepričala z realnimi fotografijami in logično razporeditvijo živalskega življa. Tudi aligatorskega. (Kaj je to? Živali, Učila)

DSC_9203 (Large)

2. Nano, malo opico. Ta je še iz enega drugega otroštva, ko se je v slikanicah bohotilo preveč besedila in premalo ilustracij za male bučke. Za starše ima nostalgično vrednost, podobe Marjance Jemec – Božič pa bodo z zanimanjem spremljali tudi bralci tega tisočletja. Krokodil je v knjigi postranski lik, akrobacije oblečene opice na plezalki nad lačnim zelenim primerkom pa so precej vznemirljive. (Nana, mala opica, Josip Ribičič, MK)

20210122_195308 (Large)

 

3. Jajca. Med iskanjem narisanih in naslikanih krokodilov se mi je pogled ustavil na knjigi o jajcih: “Ima tudi krokodil jajca?” Mici navdušeno prikima. Minuto štirideset sekund zatem me vpraša: “Saj so lahko tudi aligatorji, ne?” V vrhunski poučni knjigi za mlade bralce se najde obilica zanimivih informacij. (Vse o jajcu, Založba Morfem)

20210122_195545 (Large)

 

4. Nerodno temo! Zobozdravnike namreč. Jaz jih puncama raje sploh ne omenjam! Če pa že, pa nikoli (N I K O L I) v kombinaciji z besedami, kot so “bati se” ali “grozni”! Strahoma sem odprla kvadratno slikanico domačega avtorja in zagrizla vanjo brez predhodne cenzure  … in takoj ugotovila, da je čisto spodobna, celo hecna! Barbara je zakon (njen očka pa še bolj). (Kdo se boji zobozdravnikov?, Ivan Mitrevski, Založba Miš)

20210122_195145 (Large)

 

5. Disneyjevo klasiko. V njej je krokodil zlobec, ampak gusar, ki se je znašel v njegovem gobcu, je še večji zlobec. Nisem navdušenec nad knjigami iz Disneyjeve zbirke, Mici in Mala pa jih redno jemljeta s police. Kaj čem. (Peter Pan, Disney)

20210122_195401 (Large)

 

Pa vaši predlogi? Priporočite nam še kakšen naslov za krokodilasto branje!

 

1 komentar

Dodaj odgovor