Slikanice za fante … in dekleta

Decembra sem v knjižnici zavestno izbrala 4 slikanice, ki na prvi pogled in glede na izbrano tematiko niso ravno punčkaste. Ker pa zagovarjam mnenje, da knjig ne moremo deliti na fantovske in dekliške, sem želela preveriti, ali se z mojo trditvijo strinja tudi Mici. V vrečo sva pospravili tele štiri primerke (po abecednem vrstnem redu):

1.Deček na belem oblaku (Nina Kokelj, Mladinska knjiga, 2006)

2. Dedkovo kolo (Vesna Radovanović, Založba Ajda, 2008)

3. Dinozaver je v moji kadi (Catalina Echeverri, Založba Morfem, 2014)

4. Živalski mehaniki (Sharon Rentta, Založba Alica, 2014)

Vas zanima, kako se je obneslo njihovo bližnje srečanje z navihano triletnico, katere rit nikoli ne miruje – razen ko je v družbi knjig?

 

img_20170102_103402_hdrDeček na belem oblaku je nedvomno zrasel na zeljniku odraslega sveta. Slikanica v otroški svet stopa le z eno nogo, pa še ti koraki so obteženi. Skrajno lirična upodobitev smrti otroka, ki na preprost in subtilen način po otroško izriše odgovore na vprašanja, kaj se zgodi, ko ta svet zapusti dete. Preprosto lepa slikanica, ki jo s police iz očitnih razlogov vzamemo boljkone izjemoma. (Našo punco so pritegnili angelčki.)

 

img_20170102_103627_hdr

Z Dedkovim kolesom bi se še najraje vozili bralci kategorije 5+. Simpatično ilustrirana slikanica je opremljena z nostalgičnim pridihom in skozi zgodbo lepo povezuje dve oziroma celo tri generacije, pri čemer se ne morem znebiti občutka, da glavni junaki nekako niso najmlajše bučke … ampak Rogovi bicikli. (Tudi Mici večjega navdušenja ni pokazala – razen pri liku mačka, ki sedi na zicu.)

 

DOBRI IZBIRI

Prijetni presenečenji pa sta bili kar dve! Otroški knjigi, ki nikakor nista spolno opredeljeni in ki nudita bralno zabavo tako deškemu kot dekliškemu svetu.

Živalski mehaniki, predstavljeni z velikimi tiskanimi črkami, s kupom vozil, orodij in smešnih momentov, je všečna in zabavna slikanica, ki jo lahko beremo tako ali drugače. S fokusom na ilustracijah, na besedah ali na zgodbi. Malčka lahko pritegnejo vozila, kako leto starejši pa se bodo identificirali z mladičem glavnega mehanika, ki ga – čeprav v dobri veri – s svojo pomočjo pač večkrat pokrona. (S tamalo sva komentirali vse možno. Ni da ni, še sladoled so vštulili v “šmirasto” zgodbo.)

img_20170102_103447_hdr img_20170102_103610_hdr

Izvrstna pa je tudi slikanica Dinozaver je v moji kadi! Na prvo žogo gre za fantovsko zgodbo, katere junakinja je deklič. 😉 Kdo pravi, da so dekliške knjige vedno princeskasto roza, in zakaj bi knjige o dinozavrih, postankih na luni in pohajkovanju po zabaviščnih parkih morale biti fantovske? Krasna najdba za vse bodoče raziskovalke in avanturistke. (Mici bi tudi. Imela dinozavra. Samo v kadi ne – ta je rezervirana le zanjo.)

img_20170102_103655_hdr img_20170102_103723_hdr

Dve muhi na en mah! Ob njiju bodo v družbi bratcev uživale tudi sestrice, z veseljem (in brez očitnega dolgočasja) pa jih bodo prebirali tako mamice kot atiji.

Če imate drugačne izkušnje, pa le na plan z njimi. Vsak vtis pride prav. :)

Dodaj odgovor