Prva knjižna izbira Pri Sofiji: Muca Copatarica

*Kategorija: 1 do 2 leti

V vsakem domu je kakšna najljubša knjiga. Od vseh, ki so (bile) pri nas na dnevnem redu, je rekordno število ponovitev dosegla Muca Copatarica pisateljice Ele Peroci. Prvič smo jo vzeli v roke v knjižnici leto pa pol nazaj.  Ob njej so se frkljici svetile oči in samo z zvijačo mi je uspelo, da sva jo po večkratnih prošnjah za podaljšanje izposoje le uspeli vrniti knjižničarki. Nadudlana sem jo že vedela na pamet, saj je Copatarica postala obvezna popotnica v spanje.

DSC_0021

Morda sem jo prvič res poiskala zaradi glavnega lika – mačke, pri nas daleč najbolj priljubljene živali, in vzgojnega sporočila, ampak potem je evoluirala v neke vrste pravljično mantro. Zdaj imamo svojo miniaturko, ki je bila za enoletno Mici dovolj velika (mislim, majhna) in lahka, da jo je obvladala (in ne knjiga nje). :) Glede na uporabo je še vedno v zavidljivo dobrem stanju z izjemo posebne, naknadno dodane ilustracije na notranji strani prve platnice, porisane z res kakovostno mastno rdečo barvico (medtem ko je kakovost risbice stvar debate).

Krasno osnovo tej pravljici dajejo čisto navadni, neredni otroci (s katerimi se bralci zlahka poistovetijo), ki pa sami zmorejo aktivno poseči v reševanje nastalega bosonogega položaja. Simpatični lik mačke, ki ponoči brez negodovanja pobira strgane in razmetane copatke, pa je na drugi strani prava podoba skrbne in ljubeče mamice, ki za razposajence nima trdih besed. Muca je celo tako prisrčna, da otroke, ki jo želijo najti, ni strah stopiti niti v gozd (v klasičnih pravljicah pogosto prostor neprijetnega doživetja) … Zgodbica je tako brezčasna, da ji nihče ne bi prisodil kmalu dopolnjenih 60 let, otrokom pa je blizu tudi zato, ker v njej ni prostora za negativne like. Kratki stavki in umirjen ritem besed so le še pika na i, da Muco Copatarico lahko označimo za eno najbolj priljubljenih slovenskih pravljic za malčke. In kdaj vemo, da se je knjiga otroku res vsedla v srce? Ko ga zalotiš ob (poljubni) knjigi, ki jo “bere” plišastemu piščancu, zraven pa recitira najljubše stavke: “In so šli … po rosni travi, prišli so do gozda …“.

Koristne informacije o knjigi:

velike tiskane črke, dva formata (veliki in žepni), založba Mladinska knjiga, priznanje Zlata hruška

 

Dodaj odgovor