Prešerno na Prešernov dan

Kako izkoristiti Prešernov dan? Tako, da smo vsi prešerne volje. :)

Kulturnih prireditev je ob praznikih povsod obilo. Mi smo na današnji ta veseli dan preizkusili nekaj kulturnih destinacij, zanimivih za male in velike. Morda vam katera od idej pride prav za prihodnje leto.

  1. Pravljična urica v lokalni knjižnici

IMG_20170207_175332_HDR IMG_20170127_145820_HDR

Mici mestno knjižnico, locirano v “malem gradu” najstarejšega slovenskega mesta, redno obiskuje. To zimo si jo je za svoj drugi dom izbral tudi muc, ki je postal prava atrakcija mladinskega oddelka. Na predvečer kulturnega praznika je izjemna pravljičarka Liljana Klemenčič najmlajše povabila v Prešernov svet – z zgodbo o Turjaški Rozamundi in s figami, seveda. Njeno pripovedovanje je vedno čarobno – tudi za odrasle obiskovalce. Marsikatera knjižnica pa je odprta tudi na sam praznični dan – kako tudi ne bi bile, ti hrami kulture in učenosti.

 

2. Obisk bližnjega muzeja

IMG_20170208_162910_HDR

Če imate priložnost obiskati katerega od muzejev, boste v njem kaj zanimivega našli vsi člani družine. Vsak muzej namreč pri življenju ohranjajo zgodbe. Mici je letos prvič obiskala muzejske zbirke na domačem gradu, ki je na praznični dan obiskovalce gostil brezplačno. Naša mala tradicionalna maškara (kostum si je izbrala in izdelala sama) se je najbolje počutila v zbirki pustnih mask, med svojimi. :) Veseli pa me tudi, da zanjo po novem muzeji niso več samo stare hiše z neprijetnim vonjem (kot je pred časom označila lokalni samostan, kjer se je ustavila že med vrati in vztrajala, da ne bo vstopila).

 

3. Kava/kakav v “kulturni” kavarni

IMG_20170208_172158

Ne vem, kako je na vašem koncu Slovenije … Mi imamo čudovito kavarno z odlično glasbo in izjemno opremljenostjo. Občutek za estetiko in domačnost dopolnjujeta polna knjižna polica in otroški kotiček. Top lokacija za vsak dan in več kot primerna za praznično razvajanje.

 

4. Izmenjava knjig s pomočjo knjigobežnice/bookcrossinga

IMG_20170205_120918_HDR

IMG_20170204_103034_HDR

Poznate lokacije, ki spodbujajo brezplačno izmenjavo knjig? Knjigobežnice, Bookcrossing in še kaj najdete že skoraj v vsakem mestu. Obiščite jih s kakšnim izvodom, ki ste ga z veseljem prebrali in bi ga priporočili še komu, ter ga zamenjajte za novo bralno izkušnjo.

Vedno se seveda spodobi ogledati tudi katero od proslav, kar pa je z otroki, sploh tamalimi, malo težje izvedljivo.

Prešerno Prešernovo vam želim! :)

Dodaj odgovor