Kaj pomeni brati

Branje je potovanje. Tega si nisem izmislila jaz. Ko odpremo knjigo, je tako, kot da bi izstopili na zadnji postaji domače ulice in se podali na drugo stran – v oddaljene svetove, naproti pustolovščini neslutenih razsežnosti, do zgodb, ki jih morda nikoli ne bi doživeli, in izkušenj, ki postanejo tudi naše, ko obrnemo zadnji popisani list. Ko prehodimo vso pot, ugotovimo, da je branje potovanje do samega sebe.

Beremo slikanice, pravljice in debele špehe, enciklopedije, revije in navodila na škatli barve za lase, sporočila na Facebooku in tista na listku, prilepljenem na hladilnik. Branje torej ni samo potovanje.


Brati
pomenDSC_0082i tudi razmišljati, povezovati in sklepati. Brati pomeni bogatiti besedni zaklad in pridobivati informacije. Pomeni tudi učiti sespoznavati jezik in njegova pravila, spodbujati razvoj govora, spoznavati zakonitosti sveta, v katerem živimo, in razbirati čustva ljudi, ki nas obkrožajo, tudi svoja lastna. Zato pomeni tudi bolj učinkovito razvijati empatijo. Brati pomeni uriti koncentracijo, razvijati domišljijo in gojiti radovednost. Ob vsem ostalem je brati tudi nuditi bližino, spletati nevidne, a močne vezi, deliti ljubezen in podarjati čas.

Branje je proces, ki ni preprost in ga je smiselno začeti spodbujati že zelo zgodaj. Naši otroci so tega vredni.

 

*Prva izbira Pri Sofiji?

Spoznanje, kaj pomeni brati otroku:

V prvih mesecih življenja – nuditi bližino in spletati vezi.

V dojenčkovem prvem letu – spodbujati razvoj govora, bogatiti besedni zaklad.

V malčkovem predšolskem obdobju – podarjati čas, gojiti radovednost, spoznavati jezik in njegova pravila, spoznavati zakonitosti sveta, v katerem živimo, in razbirati čustva ljudi, ki nas obkrožajo, tudi svoja lastna.

V času šolanja – uriti koncentracijo, razvijati domišljijo, razmišljati, povezovati in sklepati.

Vse življenje – spodbujati izražanje, kreativnost, osebnostno rasti.

Dodaj odgovor