O Kljunčku iz Modre kave

Na slovenski obali smo se ustavili v Piranu. Vedela sem, da imajo v tem obmorskem mestecu kavarno Modra kava. Kavarna in knjigarna obenem – zdelo se je prav imenitno! Pa smo šli na kofe … in odšli bogatejši za posebno izkušnjo in novo slikanico, kakopak. Modra kava je kavarna, ki daje priložnosti osebam s posebnimi potrebami. Medtem ko v interakciji z gosti pridobivajo socialne spretnosti, se učijo tudi veščin opravljanja poklica. Na njihovih kavarniških policah niso le lončki in kozarci, prodajajo tudi različne ročne izdelke in knjige. Slikanice so nastale pod okriljem Centra za korekcijo sluha in govora Portorož in ena od njih je odšla z nami. Izbrala sem zgodbo O Kljunčku, ki je premagal strah in rešil prijatelje (Mateja Gačnik in Lidija Križnar). 

IMG_20190722_145121_HDR


Kljunček je ptiček, ki obiskuje šolo z gozdnimi prijatelji. Med učno uro se ujamejo v lovčevo past in iz globoke luknje lahko po pomoč poleti le Kljunček. Rešitev bi bila res preprosta, če ne bi Kljunček imel težav pri govoru. Zatika se mu in besede (ali dele besed) ponavlja že v vsakodnevnem pogovoru, v stresni situaciji pa so njegove težave še toliko večje. Le kako bo povedal, kaj se je zgodilo njegovim prijateljem, ko pa je prepričan, da mu takoalitako nihče ne bo prisluhnil? Več vam ne izdam, nočem biti špilferderber.

IMG_20190722_152501_HDR_1563801950361

Sploh fino je v knjigi to, da vključuje opombe za bralce z informacijami o načinih zatikanja v govoru, kot del zgodbe pa tudi pravila dobre komunikacije. Besedilo je oblikovano prijazno do dislektikov (oz. vseh, ki imajo težave z branjem). O še kakšnem skritem adutu pa se prepričajte sami. 😉

IMG_20190722_145324_HDR

 

Ste za mini kviz, ki ga je navdihnila slikanica?

Kako se odzovemo, ko oseba v pogovoru z nami jeclja ali ima večje govorne težave?
a) Namesto osebe misel dokončamo kar mi.
b) Postanemo nestrpni in se razjezimo, pogovor pa prekinemo.
c) Počakamo, da oseba poved dokonča. Pomembno je sporočilo in ne način govora.
č) Osebi dajemo nasvete, kako bo lažje in hitreje govorila (npr. Globoko vdihni in počasi povej!).

Še to. Čudovito ilustrirane strani je prispevala Tinka Leskovšek, zgodbi pa dajejo poseben naravni pridih.

Dodaj odgovor