O branju … z Majo Monrue

Maje Monrue nisem poznala, dokler ni na moj ekran mimogrede potrkal Modri Zajec. Tisti Modri Zajec, ki na Facebooku predstavlja zbirko Leto pravljic. Podjetnica Maja – coachinja, blogerka in pisateljica se je zelo prijazno odzvala mojemu povabilu, da kot avtorica prvega pravljičnega abonmaja Leto pravljic, ki vsak mesec v poštni nabiralnik nastavi eno od lastnih slikanic, prispeva svoje pogled na branje.

_DSC6190-Edit

  1. Kakšno vlogo pri odraščanju otroka igrajo oz. naj bi igrale knjige/branje? 

Vsak, ki je kdaj prebral kakšno zgodbo, pozna ta čaroben občutek, ko se izgubiš v domišljijskem svetu pravljičnih junakov in te to navda s posebnim občutkom vsemogočnosti. V tem stanju smo bolj dojemljivi za nove informacije, naše srce je odprto za pozitivna sporočila, naš um pa hoče več in več. Branje knjig je zato, po mojem mnenju, ena izmed pomembnejših dejavnosti v razvoju otrok. Če je branje zabavno in nahrani otrokovo radovedno dušo, se bo tudi kot odrasel rad vračal h knjigam in zgodbam v njih.

  1. Dandanes vsi veliko beremo – predvsem informacije na spletu (novice, bloge …, tudi tiste o knjigah). Ali je torej potrebno brati še knjige? 

Eno so informacije, nekaj drugega so zgodbe, v knjigah pa velikokrat najdemo kar oboje, spretno prepleteno v bralsko doživetje. Knjige, še posebej tiste z zgodbami, so nekakšna zaključena celota, ki nam, kadar jo doživimo od začetka do konca, daje neprecenljiv občutek dosežka in zato zadovoljstva. Knjige, ki jih lahko listamo, držimo v rokah in vonjamo, ne bi nikoli smele izginiti iz našega vsakdana.

  1. Kako bi definirali kakovostno knjigo za otroke? Kateri slovenski izvod bi ustrezal temu kriteriju?

Kakovostna knjiga za otroke je izziv za vsakogar, ki jo hoče ustvariti. Otrokom želimo predati prava sporočila in nauke za življenje, obenem želimo nahraniti njihovo zvedavost in igrivost s čudovitimi ilustracijami in jim pokloniti bralsko zabavo skozi zgodbe in pravljice, premišljeno zastavljene in zapisane na enostaven in obenem pester način. Pri zbirki Leto pravljic sem imela kot pisateljica v mislih prav to in mislim, da nam je s soustvarjalci uspelo. Zato menim, da so knjige iz zbirke v tem trenutku ene izmed najboljših otroških knjig na knjižnih policah.

  1. Kdo naj izbira knjige za skupno branje – starš ali otrok? Zakaj?

To je odvisno od starosti otroka. Je pa pomembno, da starši že v zgodnji starosti svojih otrok premišljeno izbirajo knjige in tako doma ustvarjajo ustrezno bralsko kulturo. Zame kot mamo je na primer pomembno, da moj otrok skozi knjige spoznava svet in kulturo, ki jo bo kasneje doživel tudi v živo. Zdi se mi pomembno tudi, da so knjige pristne in iskrene, pa tudi da ne pretiravajo z uokvirjeno poučnostjo, ampak so raje obrnjene v predstavljanje možnosti in tako nevsiljive za radovedne otroške glave.

  1. Ali obstaja “recept” za vzgojo otroka, ki bo (z veseljem) bral? 

Ker je vsak otrok individualno bitje, je težko govoriti o univerzalnem receptu, vsekakor pa drži življenjska modrost, da s svojim vzorom najbolje vplivamo na otrokovo dojemanje svojega obstoja v družbi. Če izbiramo pravljice in knjige, ki so napisane s srcem in opremljene z ustvarjalnostjo pisateljev in ilustratorjev, smo naredili en korak, toda za to, da bo otrok ob branju tudi užival, je pomembno, da v branju uživamo tudi mi. Skupno branje in listanje otroških knjig je lahko zelo zabavno, predvsem pa otroku pomeni naš čas, preživet z njim. Posledično tudi knjige in branje mimogrede v njegovih očeh pridobijo neprecenljivo vrednost.

 

Dodaj odgovor