Knjiga – najlepše darilo ob rojstvu

DSC_7483Zvečer sem tiho prigovarjala jokajoči Mali, ki si je v novi, taveliki posteljici mencala utrujene očke, in se po zatemnjeni sobi ozirala za pobeglimi meseci. Dete bi včeraj pihalo pol svečke, če bi polovične obletnice štele. Še sama sem smrkala v rokav pižame, dokler punči ni zamežikale vame in mi prisluhnila. Moja drugorojenka se je umirila. Kako je kar čez noč zapolnila prvo posteljico? Ni več nebogljeno bitje, odločen otrok je z lastno voljo, pripravljen, da začne osvajati veliki svet. Zdi se, kot bi se šele včeraj z njo rodila moja nova priložnost, da zasijem kot mama. Vsako rojstvo je priložnost, da iz sebe potegneš najboljše – kot mama, kot stric, celo kot priročna soseda.

 

 

Ko se rodi novo življenje, smo priča čudežu. Priča velikemu poku, ognjemetu čustev. Na spečih dišečih štručkah je nekaj tako milega, kar iz resnih odraslih dela pootročene klovne.

Tudi zato je novorojenček ob rojstvu deležen različnih daril. Najpogosteje so v roza ali modro pentljo ovite plenice in dudke, zraven so pogosto dodani spominski albumi. Če si sorodniki dajo duška in imajo za to smisel, znajo nastati nakvačkani copatki, umetelni unikatni medvedki ali mehke ropotuljice iz blaga. Nekaterim se zdi potrebno otroka obdarovati z zlato verižico, največ pa je takih, ki si izbiro olajšajo z nakupom darilnega bona. Še vedno pa obstajajo tudi osebe, ki v darilni papir najraje zavijejo knjigo …

Včasih se v porodnišnicah tako znajdejo (“konkretne” po videzu in teži) klasične pravljice. Včasih ob dete položijo slikanico z njegovim imenom – personalizirano ali čisto navadno izdajo (recimo Kdo je napravil Vidku srajčico za Vida ali Velika knjiga male Neli za Neli). Včasih priročnik o vzgoji prejmejo starši, sploh če gre za prvorojenca. Knjiga je konec koncev brezčasno, lepo darilo z realno in simbolno vrednostjo. Narediti omejen izbor knjig, ki so najboljša izbira za obdarovanje novorojenčka, je strašno nehvaležna naloga. Produkcija slikanic je pri nas v razcvetu, kakovostnih izdelkov je toliko, da se ti smeji. In ko je veliko vsega, je pač veliko tudi škarta. Če niste prepričani, čemu se je dobro izogniti, bodite pozorni na kričeče barve (ki nadomeščajo revno vsebino), slab jezik (ker besedila pred tiskom v roke ni dobil strokovnjak) in cenen videz (kot mu ne bi bilo mar za svoje bralce). Med vsem ostalim sem izbirala tako, da pride prav na dolgi rok tako otroku kot staršem, da je primeren za oba spola, da ima dodano vrednost (bodisi sporočilno bodisi praktične narave) in da je v vseh ozirih kakovosten izdelek.

Spodnjih 8 literarnih izdaj je izjemnih v več ozirih in primernih za vse okuse:

  • Abeceda (z ilustracijami Jelke Reichman)
  • Biba buba baja (Mira Voglar)
  • Zelo lačna gosenica (Eric Carle)
  • Benjamin (Quentin Blake)
  • Zlata mačja preja (Svetlana Makarovič)
  • Nekaj zelo zelo lepega (Neža Maurer)
  • Mali princ (Antoine de Saint-Exupéry)
  • Čudežno potovanje Edwarda Tulana (Kate DiCamillo)

Desktop

 

Praktičen izbor za najmlajše so zagotovo bibarije Mire Voglar. Za bibe, ki že rade kam odkorakajo po svoje, je odlična Zelo lačna gosenica. Bolj kot na Andersenove/Grimmove/Perraultove klasike prisegam na bero slovenskih literarnih zakladov – zimzeleno zbirko Čebelice ali Zlato mačjo prejo izjemne Makarovičeve za malo večje malčke. Predšolske bučke bodo z veseljem spoznavale Abecedo z ilustracijami Jelke Reichman, šolarjem – vse tja do konca šolanja in še naprej, ko bodo pestovali že svoje otroke – pa bo prišla prav brezčasna zbirka pesmi Nekaj zelo zelo lepega pa tudi sporočilno bogati Mali princ in Čudežno potovanje Edwarda Tulana. Za vse, ki boste v dvomih, katero obdobje otroštva opremiti, predlagam Benjamina – izjemno preprosto, a univerzalno zgodbo. Vseh res ni potrebno kupiti :), bo pa katerakoli izmed teh pozorno in lepo darilo.

Če prisegate na darilo v obliki priročnika o vzgoji – za vas dokončnega odgovora v resnici nimam. Moja “vzgojna” polica je zapolnjena z Juulovo zbirko, ki sem jo nadgradila z Juhantovimi zlata vrednimi nasveti. Lahko bi si jih izposodila v knjižnici, res je, vendar tako ne bi bili pri roki vsakokrat, ko (izgubljena) nujno potrebujem pametno besedo. Pa še hitreje jih najdem, ker so tako priročno pobarvane, podčrtane, podkrepljene z zvezdicami, klicaji in emodžiji. Pet jezikov ljubezni otrok pa je naša najnovejša pridobitev. Z njo me je presenetil mož in resnično je vredna prostora v hiši. Morda prisegate na točno določen vzgojni pristop. Pedagogika montessori ima lepo bero tujih, vedno več pa tudi slovenskih izvodov, za katere navdušeni uporabniki (ki želijo otroka opolnomočiti z vedenjem, kaj vse že zmore sam) trdijo, da so alfa in omega za celostni pogled na dete in njegov zdravi razvoj. Mislim, da ne brcam v temo, če rečem, da je v knjigarnah izbira priročnikov nasploh celo preobsežna, kar mladega starša le zmede. Če se zanje odločite, bo izbira najboljša, v kolikor bo blizu uporabnikom. Nam se je spodnji komplet čudovito obnesel.

DSC_9759

ER

Morda se vam bo zdelo smiselno darilu, bogatemu z besedami (in ne toliko bogatemu z nepotrebnimi rečmi), dodati pripomoček za lažje branje. Easy reader bo kot nalašč za sveže knjige v rokah svežih (pa tudi utrujenih, a srečnih) staršev. Izkoristite popust, dokler še traja.

DSC_8560 (Large)

 

Rojstvo je nedvomno čudež. Kot je čudež, da prve mesece preživimo prisebni in brez večjih posledic kljub pomanjkanju spanja. Še največji čudež pa je dete samo – dete, ki bo ob knjigi postalo drugačna oseba. Bogatejša za skriti zaklad, potopljen v širnem morju književnosti.

 

P. S.:

Za še več idej odličnega in kakovostnega čtiva se lahko pridružite skupini na Facebooku Z otroki beremo kakovostne knjige.

 

Dodaj odgovor